Waardecreatie

Een belegging in whisky kan bestaan uit een belegging in grondstof (vaten of delen van vaten) of een belegging in het eindproduct (flessen). Bij de belegging in vaten heb je nog invloed op een aantal factoren welke de waarde beïnvloeden, bij flessen is er nauwelijks invloed uit te oefenen. Alleen wanneer een fles wordt opgedronken neemt de schaarste van de overgebleven flessen toe.

Met flessen...

Flessen Schotse single malt whisky vormen het eindproduct van de whiskyketen.

Bij het beleggen in flessen is SCHAARSTE de grootste drijvende kracht achter de waardestijging. Dit omdat de vraag naar oude kwaliteitswhisky’s al jaren toeneemt. Ook de naam van de distilleerderij, het alcoholpercentage, kwaliteitsscore (rating) kan van belang zijn voor de waardeontwikkeling. Soms kan ook de verpakking van invloed zijn. Dit omdat exclusieve verpakking het premium gevoel kan verhogen.

...en vaten single malt whisky

Zoals gezegd bij de meer speculatieve belegging in zeldzame flessen is voornamelijk de schaarste en toenemende vraag verantwoordelijk voor de waardeontwikkeling. De toekomstige marktwaarde van uw eigen vat Schotse single malt whisky wordt bepaald door drie factoren namelijk:
ak4871 GP 2

Leeftijd

Naast natuurlijk een goed vat, heeft whisky voornamelijk tijd nodig om tot een kwalitatief sterk product te komen. Daarvoor dient men whisky tijd te geven en dat is wat in de industrie helaas steeds minder vaak gebeurt.

No Age Statement

Steeds meer distilleerderijen brengen zogenaamde No-Age Statement whisky’s (NAS) op de markt waarbij de leeftijd niet meer op het label wordt vermeld. Dit gebeurt veelal onder druk van de stijgende vraag naar whisky en zaken als winstmaximalisatie en shareholder value.  Kijk maar eens bij de reguliere slijterij of u een single malt whisky kunt vinden die ouder is dan 18 jaar.

Premium gevoel

Wij adviseren om uw whisky minimaal 20 jaar te laten rijpen (bij voorkeur nog ouder) voordat tot het bottelen wordt overgegaan. Tevens vermelden wij altijd de leeftijd van de whisky op uw label. Een leeftijd van 20 jaar of ouder geeft een whisky een premium gevoel wanneer de whisky uiteindelijk wordt gedronken.

6651168

Kwaliteit

Een vat kopen is niet zo moeilijk maar het beheren ervan gedurende de rijpingsperiode is een ander verhaal. Dit vereist kennis en expertise. Onze passie voor Schotse single malt whisky is de grootste drijfveer achter onze activiteiten. Daarom streven wij naar de hoogst mogelijke kwaliteit om uw whisky aan het einde van de rijpingsperiode de hoogst mogelijke opbrengst te laten genereren.

Jaarlijks analyseren

Dit kunnen wij alleen bereiken door aandacht. Om te weten hoe een whisky zich ontwikkelt, nemen wij ieder jaar een monster van uw whisky en analyseren onze professionele whiskyanalisten de voortgang. Indien nodig beslissen zij of het rijpingsproces bijgestuurd moet worden (bijvoorbeeld door de whisky in een ander vat over te hevelen). Dit jaarlijks bemonsteren van alle vaten wordt door bijna niemand in de professionele whiskyindustrie gedaan. Daarom kunnen wij bij het bottelen van de whisky de kwaliteit garanderen die wij voor ogen hebben.

DSC_0383

Schaarste

Omdat wij uw whisky minimaal 20 jaar oud laten worden, ontstaat er al een flinke schaarste. De geproduceerde whisky uit het betreffende distillatiejaar wordt gedurende deze periode grotendeels verwerkt in blended whisky en/of als jonge malt whisky gebotteld, waardoor er minder van overblijft.

Angel’s share

Tijdens de rijpingsperiode verdampt er jaarlijks ongeveer 1,5 tot 2% van de vloeistof uit het vat (het zogenaamde angel’s share). Daarnaast bottelen wij altijd single cask, ofwel het vullen van flessen met whisky uit één vat. Dit maakt de whisky exclusief en direct schaars omdat er een beperkte hoeveelheid flessen uit een vat komt.

De belangrijkste schaarstefactor is de toenemende vraag naar kwalitatieve oude whisky’s. Vooral in Azië, Rusland en het Midden Oosten is de vraag naar deze whisky’s enorm. Door een groeiende middenklasse in deze markten zal de vraag vermoedelijk blijven stijgen.

Een gecreëerde waarde

Heeft u bij botteling uw whisky nog steeds in uw bezit, dan heeft u een single malt whisky van minimaal 20 jaar oud van een exceptioneel hoge kwaliteit en waarvan er een beperkt aantal flessen bestaat. Dit alles bij elkaar genomen komt in de waarde van de whisky tot uiting.