Whisky als belegging

Toen Scotch Whisky International in 2007 begon met het beleggen in whisky, waren wij echt the new kid on the block. Bijna niemand had nog van beleggen in whisky (en in het bijzonder in Schotse single malts) gehoord of wist hoe het beleggen erin in zijn werk ging.

Inmiddels is Schotse single malt whisky uitgegroeid tot volwaardig beleggingsalternatief voor beleggers die spreiding in hun beleggingsportefeuille willen aanbrengen. Het is algemeen bekend dat whisky beter wordt naarmate je het langer laat rijpen. Deze vergelijking gaat eigenlijk ook op voor het beleggen in Schotse single malt whisky: het is het meest aantrekkelijk als je voor een langere periode instapt.

Stijgende vraag naar 'oude' whisky

Stijgende vraag naar ‘oude’ whisky

Al geruime tijd is de vraag naar langdurig op vat gerijpte Schotse single malt whisky aan het groeien. Schotse single malts van een hoge leeftijd en kwaliteit genieten een enorme populariteit. Met name in Azië, het Midden Oosten en Rusland, waar de vermogende consument niet alleen waardering heeft voor de smaak maar ook voor het prestige dat het bezit en drinken van ‘oude’ flessen single malt whisky uitstraalt. Echter… het aanbod kan niet groeien. Je kunt nu eenmaal niet vandaag een whisky van 20 jaar oud bijmaken. Dat duurt 20 jaar.

Een tekort

Deze ontwikkeling heeft de Schotse whisky-industrie nooit voorzien; als dat wél het geval was geweest, hadden de Schotse distilleerderijen minstens twintig jaar geleden al moeten beginnen met extra productie om aan de hedendaagse (stijgende) vraag naar kwalitatief hoogwaardige single malt whisky te kunnen voldoen. Daarnaast wordt aan elke blend ook oude single malt toegevoegd om hem op smaak te brengen. Dit maakt de blend industrie een structurele verbruiker van de toch al schaarse oude single malts. Het is een van de redenen waardoor een marktmechanisme van vraag en aanbod in werking treedt en de prijs van en de vraag naar single malt whisky toeneemt.

De markt in cijfers

De huidige exportmarkt van Schotse whisky bedraagt 5,5 miljard euro per jaar. 93% van deze whisky wordt verkocht als blend en 7% als single malt. 80% van deze whisky is jonger dan 15 jaar.

Onafhankelijke marktinformatie

Wilt u meer informatie van een onafhankelijke partij die rapporteert over de ontwikkelingen in de Schotse whiskymarkt en in het bijzonder zeldzame whisky’s, bezoekt u dan de site www.rarewhisky101.com.

20 jaar of ouder

Scotch Whisky International richt zich op whisky’s die 20 jaar en ouder zijn, met een extra focus op die van 25 jaar en ouder. Van deze categorie(ën) is de aanwas miniem en stijgt de vraag ernaar, naar ongekende hoogte; er zijn simpelweg niet genoeg ‘oude’ whisky’s in de markt. De whisky’s die onlangs zijn gedistilleerd en net ‘op het vat’ zijn gegaan zijn eenvoudigweg nog geen 20 jaar oude whisky. En zoals eerder gemeld is de blend-industrie ook een structurele verbruiker van oude single malt whisky. 

Waarom onze beleggers kozen voor een whiskyportefeuille

 • “Geen vertrouwen meer in de traditionele producten en financiële instellingen”
 • “De exclusiviteit en kwaliteit van de onderliggende waarde”
 • “Schaarste van het product”
 • “Het is innoverend beleggen in een traditioneel en authentiek echt product”
 • “Ik heb de liquide middelen niet op korte termijn nodig”
 • “Ik kan mijn flessen over de hele wereld verkopen”
 • “Geen financieel product maar de zekerheid van een tastbaar bezit”
 • “Eindelijk weer eens een echt product als zekerheid voor mijn geld”
 • “Aantrekkelijk rendement”
 • “Risicospreiding binnen bestaand belegd vermogen”
 • “Ik zie het als een appeltje voor de dorst voor later. Een soort pensioenopbouw”
 • “Vermogensoverdracht naar volgende generatie”
Beleggen in Schotse single malt whisky.De nuchtere feiten.

Wat heeft mensen overtuigd om hun vermogen te diversificeren met een whiskyportefeuille?

Download de whitepaper en lees onder meer over:

 • een whiskyportefeuille een aantrekkelijk alternatief
 • hoe schaarste geduldige belegger in de kaart speelt
 • waardecreatie bij vaten Schotse Single Malt whisky
Vraag uw gratis whitepaper aan